10 Leuke honden weetjes

Leuke Weetjes

In dit artikel hebben we een aantal leuke weetjes opgezocht op het internet en verzameld in een lijst van 10 dingen die je je ooit misschien wel eens hebt afgevraagd.

 

1. Waarom schopt mijn hond met zijn achterpoten na het poepen?

Het is een vorm van het afbakenen van zijn/haar territorium. Tussen de tenen heeft een hond geurklieren zitten. Door het weg schoppen/schrapen van gras en zand verspreid hij/zij de geursporen om andere te laten weten dat hij/zij daar was. Het blijkt dat reuen dit vaker doen dan teven.

2. Waarom draait mijn hond in cirkeltjes voordat hij gaat liggen?

Dit is een oer gebruik van de hond. In de natuur was het belangrijk dat de slaapplek comfortabel was, maar ook beschutting creëerde. Door rondjes te lopen in het hoge gras bleef het gras hoog waar ze niet lagen en dus beschutting hadden (daarom vinden veel honden het fijn om bv in een comfy cave te liggen) en daar waar ze het plat lopen werd een lekker knus bedje gecreëerd. Het gras werd vlak gemaakt en daardoor hadden ze minder last van onderliggende steentjes en takjes. Dit oer oude “ritueel” doen ze nu nog steeds. Het is net als de mens, even je bed opmaken en zorgen dat je lekker comfortabel ligt.


3. Waarom rolt mijn hond graag in viezigheid en dode dieren?

Ook dit heeft met oerinstincten te maken. Toen onze jagers nog zelf voor hun eten moesten zorgen gebruikte ze dit om minder opgemerkt te worden door de prooi waar ze op gingen jagen. Deze instincten verdwijnen niet zo maar. De ene hond zal het eerder doen dan de andere, maar dat ze het een feestje vinden om te doen is vaak wel te zien aan de trotse blik als ze het gedaan hebben.

4. Mijn hond eet gras, waarom?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom je Podenkoe gras eet. Het is normaal gedrag en je hoeft je er absoluut geen zorgen om te maken. Een van de redenen is dat ze het gewoon lekker vinden. Sommige honden kunnen lekker staan grazen. Voor de hond is het als eten van groente.
Een andere reden is instinctief. Het gras wordt gegeten bij maagklachten. Als de hond iets verkeerds gegeten heeft zullen ze vaak gras gebruiken als natuurlijk braakmiddel om de maag te legen en zicht weer beter te voelen.

5. Gapende honden

Een gapende hond betekent niet altijd dat hij moe is. Ze gebruiken het om zichzelf te kapmeren als hij/zij gespannen of opgewonden is. Gapen bij bv de dierenarts kan zijn vanwege angst (spanning) of gapen als ze weten dat ze iets leuks gaan doen, bijvoorbeeld een wandeling (enthousiasme). Uit onderzoeken blijkt dat het gapen de hartslag stimuleert en de hersenen van extra zuurstof voorziet, dus eigenlijk net als bij de mens. Een derde mogelijkheid is gapen uit verveling. Uit een onderzoek is gebleken dat honden die een goede connectie hebben met de baas het gapen van de baas overneemt. Als jij gaapt en de hond ziet of hoort het kan dan ook gaan gapen.

6. Waarom tilt een reu zijn poot op tijdens het plassen en teven minder?

Dit heeft met dominantie te maken. Door hun poot op te tillen en zo hoog mogelijk te urineren willen ze de rest laten weten dat ze groot en intimiderend zijn.


7. Waarom jaagt een hond zijn eigen staart achterna?


Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij puppy’s is het spelgedrag wat later zal afnemen. Bij wat oudere honden kan het hele andere oorzaken hebben. Het kan duiden op een verstopte anaalklier, huidproblemen of orthopedische problemen. Een andere oorzaak kan zijn dat de hond in een stimulans-arme leefomgeving is en hij uit verveling achter zijn staart aan gaat. Dit houdt dus in dat de hond eigenlijk te weinig aandacht krijgt of te lang alleen is.


8. Waarom leunt een hond tegen je aan?


Soms leunt een hond tegen een mens omdat hij bang is, omdat hij iets van je wil of omdat hij ergens naar toe wil. Maar het tegen je aan leunen is ook een teken van affectie. Zelfs wanneer je hond tegen je aan leunt vanuit pure angst, dan doet hij dit nog steeds omdat hij jou ziet als iemand die hem kan beschermen en bij wie hij veilig is.


9. Waarom likken honden elkaar en hun baasjes?


Puppy’s likken de bek van de moeder om te vragen om voedsel of verzorging. Onderling likken ze elkaar als teken van onderdanigheid, maar ook om elkaar te verzorgen. Om die zelfde reden likken ze ook hun baasjes (mits de verstandhouding onderling goed is), ze geven aan dat ze je lief vinden, je accepteren als packleader en je willen verzorgen. Honden likken hun wonden om ze te genezen. Zo willen ze ook vaak jouw wondjes likken. Echter de bacteriën die in het speeksel van onze lieverds zitten zijn niet goed voor ons en kunnen zelfs schadelijk zijn. Zijn eigen wonden kan hij er mee genezen, maar die van jouw absoluut niet.

10. Waarom schudt een hond met zijn lichaam?


Overduidelijk is dat een hond die uit het water komt zich wil ontdoen van al het water in en op zijn vacht. Met 4 seconden schudden kan hij/zij 70% van het water van zich af krijgen. Een tweede reden waarom een (droge) hond met zijn lichaam schud is om spanningen los te laten. Dit is vaak zichtbaar als ze met elkaar aan het spelen zijn. Het is even een teken naar elkaar voor een time-out alvorens ze weer verder gaan.

 

Categories on 2 levels

Textiel

    Geen subcategorieën

Stickers

    Geen subcategorieën

Decoratie & Accessoires

    Geen subcategorieën

Login Form