Podenco mixjes

 Pod Herder Hooly Vaak zien we honden die qua gedrag of uiterlijk op een Podenco lijken en dan onterecht een Podenco genoemd worden. Het zijn echter mixjes, maar daarom niet minder leuk of lief. In dit artikel meer over het "ontstaan" van mixjes. Er is een groot verschil met toen en nu als we naar de reden zoeken van waarom bepaalde rassen gemixt worden.
 Podenco/Herder mix Hooly  

Waarom honden kruisen?

Vroeger werden honden gekruist om de slechte eigenschappen van het ene ras te elimineren en de goede eigenschappen van de ander te versterken. Erfelijkheidseliminatie. Bepaalde hondenrassen hebben veel last van bv. HD (heupdysplasie). Door ze te mixen met andere rassen is getracht om deze erfelijke ziekte te elimineren. Honden die gemixt zijn worden ook wel bastaards genoemd.

De bastaardhond is een hond die niet tot een bepaald hondenras behoort. Als twee honden van verschillende rassen paren en puppy's krijgen, hebben deze eigenschappen van zowel de vader- als de moederhond. De bastaardhond wordt ook wel vuilnisbakkenras genoemd.

Een zwerf- of straathond is meestal een bastaardhond. Een zwervende hond beperkt zich namelijk doorgaans niet tot partners van hetzelfde ras.

Bron: Wikipedia

Als je gaat zoeken op erfelijke afwijkingen bij Podencos, dan zul je niet veel vinden en zijn deze honden dus ook met totaal andere redenen gemixt. Welke reden dit is, is redelijk eenvoudig. Iedere rasechte Podenco/Podengo is gefokt met een specifieke jacht opdracht. De Podenco Canario is puur voor de konijnen jacht. De Podenco Ibicenco voor konijnen en hazen (maar ook wel groter wild). De Podengo Portugues voor konijn, hert en wilde zwijnen. Net als de Campanero. 

Kijken we naar bv de Maneto, dan is het vermoeden dat deze gekruist is met de Andaluz. Dit blijft dan echter binnen de Podenco groep.

Veel voorkomende mixen zijn met andere (voornamelijk) Spaanse Jachthonden.

Spaanse Jachthonden

Veel voorkomende Spaanse (Jacht)honden waar in vaak een Podenco mix gezien wordt zijn:

  • Podenco
  • Galgo
  • Spanish Alano
  • Braco alemán (German Brac)
  • Drahthaar (German standing dog)
  • Perdiguero de Burgos
  • Ratonero Bodeguero
  • Epagneul Bretón
  • Pointer
  • Setter Inglés (English Setter)
  • Presa Canario (Canary Mastiff)
  • Spanish Water Dog
Podenco z ibizy 645 Galgo spanish alano dog Braco alemán Drahthaar Duitse Staander canary mastiff spanish dog 810x581
Podenco Ibicenco Galgo Spanish Alano Braco alemán (German Brac) Drahthaar (German standing dog) Presa Canario (Canary Mastiff)
Perdiguero de Burgos Ratonero Bodeguero Andaluz spanish dog 810x565 Epagneul Bretón Pointer Setter Inglés spanish water dog
Perdiguero de Burgos Ratonero Bodeguero Epagneul Bretón Pointer Setter Inglés (English Setter) Spanish Water Dog

De Podenco/Podengo is de meest voorkomende / gebruikte jachthond in Spanje. Ze werden oorspronkelijk ingezet voor de bestrijding van konijnen plagen. Toen bleek dat dit niet echt meer nodig was en is de jacht aan banden werd gelegd is men begonnen met het kruisen van diverse andere honden om "best of both" te kunnen krijgen. Hierdoor konden de Podencos/Podengos ingezet worden voor de jacht op ander wild. De jacht blijft helaas een bron van inkomen en sport voor de Spaanse jagers. 

papillon spanish dogs 810x540

 

We zien ook wel Podencomixjes met die schitterende mooie manen en haar pluimen. Wetende dat de Papillon & Phalene ook veel voorkomen en populair zijn in Spanje, zou dit ook wel eens een Podencomix kunnen zijn.

Voor alle rassen geldt dat er veel gemixt wordt. Het lijkt er tegenwoordig op dat geen van de bovengenoemde redenen (erfelijkheid eliminatie of "best of both") nog belangrijk is voor fokkers en men uit alle macht er maar op los fokt om nieuwe combinaties te maken, alles voor geld. Hard, maar waar.

Voor veel Podenco / Podengo eigenaren is het vaak een doorn in het oog dat iedere hond die uit Spanje komt direct de stempel Podenco mee krijgt. De populariteit van de Podenco neemt snel toe in Nederland, België, Duitsland en Engeland. Zelfs in de Verenigde Staten zijn er steeds meer te vinden. Stichtingen zouden hier beter op moeten letten. Het adopteren van een hond moet je doen omdat je verlieft bent geworden op het beestje, niet omdat er een stempel op zit. Iedere hond verdient een kans om gered te worden.

Een van de redenen dat adoptie organisaties de Podenco/Podengo gecastreerd / gesteriliseerd uit Spanje laten komen (of het in het adoptiecontract eisen bij pups) is om o.a. dit soort praktijken tegen te gaan.

DNA Onderzoeken

Mocht je niet zeker weten (of juist zeker willen weten) of jouw hond Podenco bloed heeft, dan kun je altijd een DNA onderzoek laten doen. Er zijn diverse testen te koop, o.a. van Wisdom Panel, de Pharaoh Hound, Ibicenco (Ibizian Hound),Cirneco dell'Etna en de Portugues Podenco (Medio & Pequeno) in hun database zitten. De andere hebben ze dus niet en dat kan de test drastisch beïnvloeden. Men geeft bij Wisdom Panel zelfs de volgende waarschuwing:

Let op!!

Als het om een Spaanse of Griekse hond gaat, kunnen wij niet 100% garanderen dat de test goed uit komt omdat deze honden veel voorouders hebben.

Dus ook dit geeft voorlopig geen duidelijke uitkomst als er je een Podenco mix denkt te hebben waarvan de betreffende Podenco niet in de lijst voorkomt. Een volledige lijst van honden waarvan het DNA in de bibliotheek van Wisdom Panel zit kun je HIER vinden.

Een aantal andere DNA test aanbieders zijn Embark (hondenlijst HIER) en Feragen (hondenlijst HIER)

Voorbeelden van Podenco Mixjes

Het artikel wordt ingeleid met een foto van de prachtige Hooly, een mix Podenco / Herder. De waarschijnlijkheid voor een Podenco x Herder is zou kunnen zijn om de waakzaamheid en de gehoorzaamheid (trainbaarheid) van de Podenco te verbeteren. Hooly wordt door het baasje vaak liefkozend aangeduid als zijnde een Herdenco. 

Lila 2DNA StamboomEen tweede voorbeeld zien we in Lila. De baasjes van Lila hebben een Wisdom Panel DNA test laten doen. Lila werd geadopteerd als zijnde een mix van Galgo met Ierse Setter. Uit het DNA onderzoek, waarvan we de gegevens mogen delen, is echter een ander resultaat gekomen. Lila is 25% Podenco Ibicenco, 25% Amerikaanse Stafford en 12.5% Boxer. De vacht tekening van Lila is best vaak te zien bij de Amarican Stafford maar ook de Galgo Espagnol, vandaar de initiele gedachte dat het een Galgo mix zou zijn. Het verloop van borst naar taille verraad de bouw van een Podenco.

 

Login Form