Podenco Maneto

HET RAS IS ONTSTAAN IN ANDALUSIË IN HET ZUIDEN VAN SPANJE. MET NAME DE REGIO'S CADIZ EN MALAGA, GELDEN ALS DE BAKERMAT VAN DE GEBOORTE VAN HET PODENCO MANETO RAS.

De Maneto is niet erkend door de FCI, alleen door de RSCE (La Real Sociedad Canina de España). De Maneto werd in 2004 erkend als een inheems ras in Spanje. Er is geen wetenschappelijk bewijs van hoe oud het ras is, maar er zijn verschillende honden die lijken op Maneto’s, afgebeeld op foto’s en schilderijen uit de 19e eeuw. Het ras is ontstaan in Andalusië in het zuiden van Spanje. Met name de regio's Cadiz en Malaga, gelden als de bakermat van de geboorte van het Podenco Maneto ras. 

U zou dit bijzondere ras simpelweg kunnen beschrijven als een Podenco formaat Teckel. Het gewicht moet tussen de 8,5-11,5 kg liggen. De erkende kleuren zijn verschillende tinten van rood en wit. Ze hebben de karakteristieke opstaande grote oren van een Podenco, maar de karakteristieke Teckel poten. Ze worden net als hun neef de Podenco Andaluz gebruikt voor de konijnenjacht. Men denkt dat de Podenco Maneto is voortgekomen uit de middelgrote Podenco Andaluz. Door gecontroleerde inteelt binnen het ras om de zuivere bloedlijnen in stand te houden, hebben de fokkers het gemuteerde gen in dit ras kunnen voortbrengen, tot het punt dat het nu een duidelijke karakteristiek is voor de indeling van het ras. 

De Maneto is een expert in het jagen in dicht struikgewas, ze worden ook gebruikt in smalle ravijnen. Ze zijn uitstekend geschikt voor zowel het opsporen als het ophalen van de prooi, zowel op het land als in het water. Ze worden vaak in combinatie met de Podenco Andaluz gebruikt tijdens de jacht. Zij gaan verder waar de de grotere honden niet kunnen komen. Maneto’s werken vaak dichter bij de jager dan de Andaluz. Wanneer de jager de prooi heeft neergeschoten, gaat de Maneto de prooi ophalen. Maar er zijn ook Maneto’s die net als hun neven zowel de prooi opsporen en doden. 

 

Ze jagen in roedels waar ze elkaar helpen om het konijn op te sporen. Ze zijn niet bijzonder snel, gezien hun korte poten, maar ze werken rustig en methodisch. Tijdens het opsporen werken ze stil en blaffen pas als ze een spoor hebben gevonden. Dan komen de andere honden snel naar die plek toe en samen zullen ze op de prooi jagen.  

Maar de Maneto is niet alleen een jachthond, ze zijn ook bekend als zeer lieve huisdieren die zich gemakkelijk aanpassen aan het gezinsleven. Ze willen voortdurend in de omgeving van hun baasjes zijn en zijn erop gebrand om genegenheid te krijgen. Ze vinden het fijn om bij u in bed te slapen en uw voeten te verwarmen tijdens koude winternachten, en zij zullen graag alles voor u doen zolang zij beloond worden met een lekkere beloning (vlees). Dit is een hond die goed geschikt is voor het gezinsleven want ze zijn heel lief voor hun eigen familie. Een ander groot voordeel van de Maneto zijn hun korte poten. Ze kunnen ze niet als wervelende trommelstokken gebruiken die tegen uw gezicht komen tijdens het spelen, zoals hun grote neven vaak doen. 

Ze zijn aanhankelijk naar hun gezin, maar kunnen achterdochtig en terughoudend zijn tegenover vreemden. Vaak krijgt hun natuurlijke nieuwsgierigheid en open karakter na een tijdje de overhand. Zeker in het begin is het erg belangrijk om veel tijd met uw Maneto te besteden om een goede band op te bouwen. Het is een zeer onafhankelijke en intelligente hond die uitdagingen moet hebben om zich goed te voelen. Ze hebben een sterk temperament en karakter en zien zichzelf waarschijnlijk als superieur aan andere honden. Daarom is het belangrijk om de Maneto te leren socialiseren met veel verschillende rassen. Andere Maneto''s benaderen ze met veel respect.  

De Maneto’s hebben de jacht in hun genen. Dat wil zeggen, de jacht, is geen aangeleerd gedrag, het is iets dat ze vanaf de geboorte hebben. Dus zelfs als je een puppy neemt, die nog nooit in zijn hele leven gejaagt heeft, zal het jachtinstinct onmiddellijk opgewekt worden wanneer ze worden blootgesteld aan bepaalde prikkels. Men moet veel oefenen met het bij zich roepen van de hond, contact maken en de bereidheid om u te volgen. Het voordeel van Maneto’s is dat zij korte poten hebben en dus niet snel van u weg kunnen rennen. Als u een loyale vriendelijke hond zoekt met temperament is de Maneto uitermate geschikt voor u.

Het ras Podenco Maneto

Maneto, Podenco Andaluz Maneto

De Maneto is, een door de FCI niet erkend, Spaans hondenras.

Algemene verschijning:

Klein type hond, zeer compact, sterke structuur, gespierd. Aanzienlijk langer dan hoog.

Grootte: 30–35cm

Gewicht: 8,5–11,5 kg

Oorsprong en Geschiedenis 
Hoe lang de kortbenige variant al bestaat, kan niet met zekerheid worden gezegd. Maar er zijn oude schilderijen en foto's uit de 19de Eeuw waarop de Maneto al is afgebeeld. In de provincies Cadiz en Malaga waar de Maneto is ontstaan, heeft hij de reputatie van een held, in het bijzonder betreffende de jacht op konijnen. In een roedel van Podenco's mag de Maneto niet ontbreken. Net als zijn langbenige collega's is de Maneto een teamspeler die uitermate geschikt is voor de jacht, door zijn opgewekte karakter en extreme passie voor de jacht.

Dit ras komt voor in het zuiden van Andalusië, met name in de provincie Cadiz en een deel van de dorpen die grenzen aan de provincie Malaga richting Cadiz, maar hun grootste concentratie bevindt zich in de Campo de Gibraltar. De Maneto is afgeleid van de Podenco Andaluz Talla Medianaz waar mogelijk ontstaan door mutatie of door dwerggroei.

Beschrijving 
De smalle kop van de hond heeft de vorm van een kegel en is half zo breed als lang. Hij heeft een enigszins uitgesproken stop. De kleur van de neus en de lippen varieert van honing-gekleurd tot een leder kleur. De Maneto heeft grote staande oren, die ook kunnen worden gevouwen. De benen zijn kort en zeer gespierd. De Maneto komt voor tot een grootte van 35 cm en 11,5 kg in gewicht. De rug is convex (bolrond). Toegestane kleuren zijn kaneel tot rood en een beetje wit. Maar hierover wordt in Spanje bij het fokken niet bekrompen over gedaan. Zo groeit de populariteit van de Maneto met zwarte neus weer onder jagers in Spanje.

Zorg 
De Maneto wordt beschouwd als een zeer dappere krijger tijdens de jacht, een hond die nergens bang voor is. Bij vreemden, is hij gereserveerd en voorzichtig. Hij wordt beschouwd als een koppige hond, voor wie gehoorzaamheid en de opvoeding moeilijk is. De hond weet instinctief wat zijn werk is en zal uit zichzelf met de roedel samenwerken.

Gebruik

De hond wordt door zijn geringe afmeting alleen gebruikt voor de kleine jacht en meer specifiek voor de jacht op het konijn. De Maneto is speciaal aangepast aan het Mediterrane berggebied met ondiepe beekjes en krappe ravijnen. In het opsporen van het konijn is hij uitmuntend, hierbij gaat hij heel beheerst te werk. Dit is te wijten aan zijn korte ledematen waarmee hij goed functioneert in een gebied met dikke vegetatie waar moeilijk toegang toe te verkijgen is. De Maneto wordt vooral in de bergen veel gebruikt voor de konijnenjacht waar het onmogelijk is om gebruik te maken van andere Andalusische rassen, die door hun omvang in dit terrein niet geschikt zijn. Verder is hij zeer effectief voor de jacht op vogels met name patrijs en kwartel, alsmede het verzamelen van eenden op het water, hij is een van de belangrijkste verzamelaars van klein wild in alle berggebieden en gebieden met dichte vegetatie en struiken.

Temperament en gedrag: De Maneto is een ingetogen hond met een sterk karakter en die grote waarde hecht aan het domineren en het laten zien van zijn superioriteit over de rest van zijn soortgenoten, deze instelling is aangetoond vanaf de leeftijd van de pup. Zijn relatie met de mens wordt gekenmerkt door een verlangen naar vriendschap en genegenheid. De Maneto is echter een zeer onafhankelijke hond en erkent slechts een baas. De meest opvallende kenmerken zijn: opsporen en jagen op klein wild, uitstekende metgezel voor zijn baas. Toepassingen: Het is een specialist in de jacht op konijnen en verzamelaar van klein wild. Resistentie tegen kou: Aanvaardbaar. Resistentie tegen warmte: Functioneert erg goed onder hoge temperaturen. Aanpassingsvermogen aan ongunstige omstandigheden: Zijn uithoudingsvermogen is groot, en kan vele uren wild najagen. Tolerantie voor uitersten: Is eerst enigszins sceptisch, maar gaat snel over tot normaal en onderdanig gedrag. Reactie op voorspelbare situaties: Hij is erg intelligent en kiest altijd logische reacties. Geheugen: Zeer goed.Psychologisch: Zeer evenwichtig en natuurlijk.

 BRON: Podenco World

Login Form