Podenco Canario

Big Billy

EEUWENOUD RAS, VANUIT EGYPTE TERECHTGEKOMEN OP DE CANARISCHE EILANDEN EN DAAR WIJDVERBREID. UITMUNTENDE JACHTHOND OP KONIJNEN, DIE HIJ MET NEUS EN OOR OPSPOORT. ONVERMOEIBAAR VAN DE VROEGE OCHTEND TOT DE LATE AVOND, OOK BIJ GROTE HITTE.

Rasgroep: 5. Spitsen en oertypes
Sectie: Oertypes - jachthonden


FCI / RSCE Rasstandaard Nr: 329 / 03. 11. 1999 / E

Geschiedenis van de Podenco Canario

De Podencio Canario is te vinden op alle van de Canarische Eilanden en stamt uit een zeer oud type dat in de oudheid naar de eilanden is gebracht, door de geïsoleerde van de eilanden, is het nog steeds een voorbeeld van de oudste rassen. Men denkt dat dit ras is ontstaan in Egypte en Noord-Afrika, en naar de Canarische Eilanden is meegenomen door de allereerste menselijke kolonisten op de eilanden. Taalkundige en genetische analyses van de nakomelingen van de vroegst bekende menselijke bewoners van de Canarische Eilanden lijken erop te wijzen dat er een gemeenschappelijke oorsprong met de Berbers van Noord-Afrika bestaat, die mogelijk de honden daar hebben gehouden als voedselbron. 

Konijnen (Oryctolagus cuniculus) zijn een ernstige plaag in de archipel, toen zij werden ingevoerd (eerst op La Palma) in de 16e eeuw. Hoewel de  konijnenjacht met de Podencio Canario een sport is, is het ook een noodzakelijk onderdeel van de bestrijding van konijnenplagen. Jachtseizoenen worden georganiseerd om de konijncontrole te maximaliseren en tegelijkertijd eventuele schade aan agrarische gebieden door jagers en hun honden te minimaliseren.

De Podenco Canario is erkend door La Real Sociedad Canina de España (RSCE, de Spaanse Kennel Club) als een inheems ras, en is internationaal erkend door de Federation Cynologique Internationale ras als nummer 329 in groep 5 Spitsen en oer types, deel 7 : Oer types - jachthonden, Spanje. In Noord-Amerika wordt het ras genoemd door de United Kennel Club als een jachthond in de Sighthound & Pariah Groep. Vanuit zijn vaderland wordt de Podenco Canario gepromoot als een zeldzaam ras, voor een ieder die op zoek is naar een unieke hond. Het is een zeer zelfstandige, onafhankelijke, eigenwijze en speelse hond. Buiten het land van oorsprong weinig of niet voorkomend. Het ras heeft zich uitstekend aangepast aan de Canarische eilanden en het klimaat aldaar: de hond is actief van de vroege morgen tot de late avond en is praktisch onvermoeibaar. Tegenwoordig komt het ras daar veelvuldig voor en is het een zeer homogeen type. Hij wordt vooral gebruikt voor de jacht op konijnen.

Rasbeschrijving

De Podenco Canario is een middelmatig grote, licht rechthoekige hond, lang van lijnen, zeer lichtvoetig en beweeglijk, elegant, slank en uitermate gehard. Deze hond is van het halfwindhondentype. Opvallend zijn de grote staande oren en de rechte rug. De hond straalt veel energie en enthousiasme uit.

Bouw: slank, gespierd en toch stevig en stoer ogend. Ovale ribben. De omvang van de borst is 5-8 cm meer dan de schouderhoogte. De buik is opgetrokken, zonder zo windhondachtig te zijn als die van de Galgo. Duidelijk aangegeven flanken. Het skelet is goed ontwikkeld. De afwezigheid van een onderhuidse vetlaag laat de ribbenkast, de wervelkolom en de heupbeenderen goed uitkomen. Enorm ontwikkelde, droge spieren. De samentrekkingen van de spieren moeten door de huid heen zichtbaar zijn. De voorbenen zijn stevig, volkomen recht, loodrecht en parallel. Ze hebben een fijne maar stevige beenderstructuur. De hoek tussen schouderblad en opperarm bedraagt ongeveer 110 graden. Die tussen dijbeen en onderbeen ongeveer 120 graden en de sprong heeft een hoek van zo’n 130 graden. De draf moet lenig, gestrekt en zeer licht zijn.

Hoofd: langwerpig, in de vorm van een afgeknotte kegel, ca. 20-22 cm lang, uitgesproken achterhoofdsknobbel, geringe stop. Vleeskleurige neusspiegel, open neusgaten. De belijning van het aangezichtsdeel van de schedel verloopt parallel. De schedel is veel langer dan breed; vlak, met een duidelijke achterhoofdsknobbel en een weinig duidelijke stop. De brede snuit steekt duidelijk naar voren en heeft de vorm van een puntige kegel. De neus is iets hoger dan de schedel. Fijne, gesloten lippen, in een kleur die overeenkomt met de neus.

Ogen: klein, kastanjebruin of harmonie met de vachtkleur. Worden bij opwinding licht uit elkaar geplaatst en in rust wat meer naar achteren gedragen.

Oren: groot en rechtopstaand bij oplettendheid, breed aan de basis en smal toelopend naar de geronde punt, naar voren gericht.

Gebit: schaargebit. De tanden passen perfect op elkaar en zijn goed ontwikkeld.

Hals: droog, goed bespierd en recht.

Lichaam: vrij lange, rechte rug met uitgesproken heupbeenderen. Middelmatig diepe, ovale borstkas en uitgesproken voorborst.

Ledematen: rechte, sterke voorbenen met goede botten. Krachtige, goed bespierde achterhand.

Voeten: de voorvoeten zijn kattenvoeten, veelal licht naar buiten gedraaid, met stevige ovale voetkussens. Geen Hubertusklauwen.

Staart: moet laag aangezet zijn en tot de punt van de sprong reiken. In actie vormt hij een haak, maar hij mag niet gekruld zijn. Lange, laag gedragen staart.

Vacht: kort en glad tegen de huid aanliggend. De korte vacht van de Podenco Canario behoeft weinig onderhoud.

Kleur: de voorkeur gaat uit naar een rood-witte vacht, met lichter rood of dieper rood, van oranje tot donkerrood (acajou). Alle combinaties van kleuren zijn toegestaan.

Gangwerk: licht en snel.

Schofthoogte: reu 55-64 cm, teef 53-60 cm. Een afwijking van 2 cm meer of minder is toegestaan voor rastypische honden. Het gewicht van de Podenco Canario is 15-25 kg.

Karakter: De Podenco Canario is intelligent en vindingrijk.  Hij is aanhankelijk, goedaardig en lief voor kinderen. Moedig en energiek. De Podenco Canario is zeer levendig en aanwezig. Ze zijn zeer gehecht aan de baas en nooit agressief. De Podenco Canario is een half-windhond. Half-windhonden gebruiken niet, zoals "gewone" windhonden, alleen hun ogen voor de jacht, maar ook hun neus en oren. Ze sporen het wild op middels hun reuk en gehoor en pas als ze het daadwerkelijk zien zetten ze hun snelheid in.
Opvoeding: de Podenco Canario heeft een zeer duidelijke opvoeding nodig maar geen harde hand. Deze honden zijn buitengewoon energiek en zelfstandig en als daaraan geen uiting kan worden gegeven heeft verdere opvoeding weinig effect: de honden moeten vooral aan hun behoefte tot beweging kunnen voldoen. In huis zijn ze rustig, vriendelijk en aangenaam in de omgang. Gezien zijn jachtinstinct heeft hij voldoende ruimte en beweging nodig.

 BRON: Podenco World

Login Form