Podenco Malagueno

DE IBIZAN MALAGUEÑO IS EEN VARIANT IN DE GROEP VAN DE IBERISCHE ANDALUSISCHE PODENCO'S. HET IS EEN PURE SPAANSE ANDALUSISCHE PODENCO, PERFECT AANGEPAST AAN HET KLIMAAT, DE TOPOGRAFIE VAN HET LAND EN UITEINDELIJK VOOR DE JACHT IN DE PROVINCIE MALAGA, MET NAME KONIJNEN.

Beschrijving

Over deze Podenco is weinig bekend en is niet erkend door de FCI, maar er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in Spanje over de Podenco Malagueño verricht.

De Podenco Malagueño is een ras, variant of ecotype, wat men prefereert, in de groep van Iberische Andalusische podenco's. Het is een onvervalste Spaanse podenco uit Andalusië die perfect is aangepast aan het klimaat, de topografie van het land en uiteindelijk voor de jacht in de provincie Malaga, met een specialisatie in de jacht op konijnen.

Men definiëert de Podenco Malagueño als een Podenco ideaal geschikt voor de jacht op konijnen, alleen of samen jagend in een roedel, met zijn nerveuze manier van doen en zijn karakteristieke geblaf, maakt hij tijdens de jacht gelijktijdig gebruik van geur, zicht en gehoor. Het is een hele natuurlijke jachthond, ingetogen, goed geproportioneerd en gespierd, dit is misschien de reden waarom hij meer elegante hondenrassen heeft overleefd, of het bewijs dat de selectie in dit ras louter gebeurt op basis van functionaliteit, doordat de Malagueño een praktische jager is, die de jacht niet ziet als een spel.

Op het platteland hebben boeren en jagers bijgedragen aan de culturele verrijking, door zorg te dragen voor het voortbestaan van de Spaanse waterhond, de Malaguenese geit en de Podenco Malagueño.

Ondanks dat de Podenco Malagueño internationaal niet erkend is, net als de Podenco Andaluz, kan men op basis van wetenschappelijk onderzoek aantonen dat het bestaan van het ras Podenco Malagueño een realiteit is. De Podenco Malagueño is wetenschappelijk onderzocht op een bepaald raspatroon. Hierbij kan men verwijzen naar twee belangrijke data in de recente geschiedenis van hondenrassen: Nationaal Symposium van Spaanse hondenrassen in 1982 en het Internationaal Symposium van Spaanse hondenrassen in 1992.

De groep van inheemse Spaanse Podenco rassen wordt onderverdeeld in 3 categorieën afhankelijk van de grootte (kleine, midelgrote en grote, met drie variaties in haar (kort, lang, en ruwharige), zoals reeds beschreven door de bekende jager Raul Bengoechea in artikelen reeds gepubliceerd in 1961.

De Iberische, Spaanse of Andalusische Podenco heeft niets te maken met de Podenco Ibicenco of Podenco Canario noch de Podengo Portugese, noch de Cirneco dell''Etna. Al deze rassen kunnen worden afgeleid uit een verre gemeenschappelijke stam, maar de verschillen zijn duidelijk.

Gezien het feit dat ras een weerspiegeling is van zijn omgeving kan niet worden ontkend dat iedere Podenco 'gedoopt' wordt met een naam die betrekking heeft op het gebied waar hij voorkomt: Podenco Campanero, Podenco Gallego, Podenco Alicantino, Podenco Andaluz etc. Ze hebben gemeen dat zij uit een bepaalde regio komen en aan specifieke voorwaarden moeten voldoen, met een aantal dingen gemeen en een aantal duidelijke verschillen qua bouw.

De Podenco Malagueño kan niet worden vergeleken met middelgrote Podenco's uit andere regio's.  Na het bestuderen van verschillende morfologische relaties binnen hetzelfde ras, die rechtsstreeks verband houden met hun jachtstijl en gedrag in het veld, merken we dat ze allemaal verschillende vaardigheden hebben, die complementair zijn aan de taak van jacht op harde en droge grond. Dit was de reden dat leidde tot de ontdekking van de Podenco Malagueño, op basis van de Morfologie, gedrag, en de jachtstijl samen, die duidelijk afwijkend is.

Zo jaagt de Podenco Malagueño met zijn hoofd half omlaag zonder de grond te raken. Opvallend zijn de bewegingen met het hoofd, de trage draf en de langzame zigzag bewegingen tijdens het zoeken. Wandelend heen en weer, heen en weer zonder de roedelleider uit het oog te verliezen, staat constant in contact met de jager en geeft met de beweging van zijn staart een indicatie van het opmerken van wild.

Samenvattend kunnen we stellen dat de Iberische Andalusische Podenco Malagueño een middelgrote hond is, die jaagt met gebruik van gehoor, reuk en zicht, met het hoofd robuuster en hoger gedragen bij reuen dan bij teven. De Podenco Malagueño is een geboren jager, van middelgrote hoogte 44 tot 50 cm. Langschedelig, staande oren, goed geproportioneerd en gespierd, met een goede reuk, zicht en gehoor, perfect aangepast aan het klimaat en het reliëf van het terrein in de provincie Malaga en gespecialiseerd in de jacht op konijnen.

De Podenco Malagueño is een onfeilbaar wapen voor de vangst van een konijn met zijn "tanden" ("a diente"),  zonder de noodzaak van jachtgeweren.

 

BRON: Podenco World

 

Login Form