Het wie en waarom...
Wie
Mijn naam is Marc en sinds 6 september 2015 ben ik de trotse eigenaar van een Podenco Canario genaamd Billy.
Na een vakantie in Duitsland met het gezin en Cairn Terriër Sjorske, zat ik (samen met mijn vrouw) te praten over het feit dat ik wel een hond zou willen mooie lange wandelingen te maken. Sjorske kan met zijn korte pootjes ongeveer drie tot vier kilometer wandelen en dan is hij het zat. Wandelingen van meer dan twaalf kilometer zijn aan hem niet besteed.
Wat voor mij het allerbelangrijkste was, dat het geen hond zou zijn die rechtstreeks van een fokker zou komen. Ook wilde ik geen en "alledaagse" hond. Het moest dus iets speciaals zijn (Viszla, English Pointer, zo iets). We hebben zoveel mogelijk Nederlandse asiel websites bezocht en we konden helemaal niets kunnen vinden Wat voldeed aan onze wensen. Het punt bleef dat het moest een hond zijn die een tweede kans kreeg... De zoektocht ging verder...
Billy
Na een aantal dagen kwam mijn vrouw met een idee, op Fuerte Ventura (FUE) was een vriendin van een vriendin van mijn vrouw op vakantie geweest. Deze vrouw is een hondenfokster en zag op een van haar tripjes op FUE een loslopende hond, zwaar vermagerd. Op zich (helaas) geen uniek iets in de Spaanse landen, maar toen zij haar auto langs de kant zette en de hond probeerde te benaderen kwam hij zonder enige twijfel direct op haar af en ging na een kennismaking zeer gewillig op de achterbank van de auto liggen. Zij is toen met hem naar een dierenarts gegaan en daar hebben ze de vlooien en ander vuil bestreden. Later heeft zij lokaal rondgevraagd waar ze hem (inmiddels Billy gedoopt) naar toe kon brengen voor goede zorg.
Mee naar het hotel kon niet, anders had ze dit zeker gedaan. Zo kreeg zij FuerteDogs in het oog, een asiel wat al ruim 10 jaar gerund werd door een Nederlandse vrouw. Na het eerste bezoek werd besloten dat Billy daar kon blijven en dat de vindster zou zorgen dat hij geadopteerd zou worden. Via-via-via zag mijn vrouw dus een foto van Billy en vroeg mij of dat iets is wat ik zocht. Wat is het dan? Een Po-wat? Podenco? Nooit van gehoord! Maar die foto, om van te smelten!!
We hebben het over 6 augustus 2015. Ik ben me als een gek gaan inlezen over het ras Podenco en specifiek de Canario. Al snel kwam ik erachter dat het een trouwe viervoeter zou zijn, groot maar rustig in huis, lief voor alles en iedereen, geen waakhond (wilde ik ook niet) maar dat het jachtinstinct voor pure Podencos erg groot zou kunnen zijn. Conclusie: Geen hond om lekker mee te wandelen die achter je aan loopt zonder lijn. Nou, lekker belangrijk. Kijk die foto! Dat is wat ik wil! Dan maar aan de lijn ;-).
Ik heb na anderhalve week tegen mijn vrouw gezegt: die wil ik, Billy hoort bij ons. Weet je wat mijn vrouw zei? “Dat wist ik al toen je naar zijn foto keek”.
We hebben toen gelijk contact op genomen. Er zou een huisbezoek plaatsvinden en als dat goed zou zijn, dan zou de adoptie verder in gang gezet worden. Dit allemaal zonder tussen komst van het asiel (of stichting) waar hij ondergebracht was. Het zou even duren alvorens de vindster van Billy tijd had om langs te komen voor een huisbezoek, maar er zou al wel vast gezocht worden naar een vluchtbegeleider.
Ondertussen had ik twee A4 blaadjes met informatie over de Podenco Canario uitgeprint en die aan de twee oudste kinderen gegeven. Die moesten ze verplicht van mij hardop voorlezen. De jongste heb ik het allemaal uitgelegd. Aan honden waren ze wel gewend, maar ik wist dat dit een hele bijzondere zou zijn en dus ook een hele andere aanpak nodig zou hebben.
Nog voordat er een huisbezoek goed en wel gepland was kwam er bericht dat Billy 6 september 2015 zou kunnen vliegen. Er is dus nooit huisbezoek geweest. Billy was onderweg!!
Op een klein incident na, waardoor Billy tijdelijk opgevangen is door een aftercare medewerkster van FuerteDogs, is alles fantastisch gegaan met Billy. Een blije GVR (Grote Vriendelijke Reus) die groter geworden is dan menig Canario ooit zal worden. Gemiddelde schofthoogte voor een Canario reu is 55-64 met een gewicht van 15-25kg (al gaan sommige verhalen tot een schoft van 70-72 cm voor een reu). Billy is 82cm en 35kg.
Nog nooit heb ik zoveel van een hond genoten, maar ik ben ook nooit zo gefrustreerd geweest van een hond. Gefrustreerd? Ja, de Podenco heeft eigenschappen die geweldig zijn, maar niet altijd handig zijn. Soms moet je jezelf er aan herinneren dat je een Podenco hebt en dan zakt de frustratie weer weg. Ze zijn eigenwijs, clownesk, onderzoekend, alert, en bovenal knuffelbeer.
Bob
Inmiddels is sinds 2018 een tweede Podenco in ons gezin gekomen. Niet zo'n grote beer als Billy, maar een kleinere, een Podenco Andaluz. Bob, Tornado Bob voor intimi.
Bob was 4 maanden toen we hem adopteerde. "Nat achter de oren" zeg maar. Billy en Sjorske hebben, behalve bij de kennismaking thuis, een week Bob ontlopen. Later leerde ik dat Billy en Sjorske hem de tijd gaven om zijn (nieuwe) omgeving te ontdekken. Daarna heeft Billy de opvoeding van Bob voor zeker 80% uit handen genomen. Hij heeft hem de verschillende manieren van bijten (speels, verdedigend en kill) aangeleerd. Hij heeft hem geleerd wat honden signalen zijn (die wij als baasjes ook moeten leren lezen). Onze roedel is compleet en "de B's" zoals ik ze liefkozend noem zijn een onafscheidelijk duo.
Bob zit bij tijden van dit schrijven volop in de pubertijd.
Waarom
Waarom deze website?
Ik kwam een groep tegen op Facebook, ‘Podencos in Nederland’, inmiddels ‘Podencos in Nederland en Vlaanderen’. Een groep opgezet door en voor Podenco eigenaren voor het uitwisselen van ervaringen omtrent deze pracht dieren. Ik heb sinds ik lid ben van deze groep mijn online sociale vriendenkring flink kunnen uitbreiden met fijne mensen die hart hebben voor dieren en met name de Podenco.
Inmiddels ben ik zelfs mede-beheerder van deze pagina waar ik heel actief ben. Op sommige vlakken schiet Facebook te kort voor de ideeën die ik heb, zoals geografische kaarten (Google Maps) met diverse soorten inhoud. Voor bepaalde dingen blijft Facebook perfect (zoals bijvoorbeeld evenementen, discussie, foto's delen). Deze website zal hier dus ook niet voor gebruikt gaan worden. Het doel is de Podenco’s en de Podenco-eigenaren te kunnen verwijzen naar de juiste informatie.
Deze informatie bevat bijvoorbeeld plaatsen waar jouw Podenco die meestal niet los kan, toch lekker de energie kwijt kan. Maar ook informatie over geweldige vakantieplekken waar je zonder zorgen met jouw Podenco naar toe kunt.
Verder ben ik op zoek naar mensen die leuke, grappige, maar vooral informatieve blogs willen schrijven over de Podenco.
Ik wil dat dit een website wordt voor en door de Podenco liefhebbers! Ik hoop dat jullie hierbij een steentje kunnen bijdragen door mij te helpen en uit te dagen om deze website een succes te maken. Dus heb je een idee voor de website, drop deze dan in de ideeënbus!