Podenco's en de wetgeving

LogoHeadEens in de zoveel tijd laait de discussie weer op wat je nu wel en niet mag met je Podenco. Mogen ze wel los, of mogen ze niet los.

Voor sommige van ons is het antwoord simpel, hij/zij kan gewoon niet los, tenzij je de wereld aan tijd hebt.

 

Maar wat zegt de wet er nu precies over? Er zijn eigenlijk twee regelgevingen, de Wet Natuurbescherming en de plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van je gemeente (of de gemeente waar je met je hond loopt).
De Wet Natuurbescherming beschrijft hoe er wel en niet gejaagd mag worden. In § 3.5. Jacht, artikel 3.21.1 wordt beschreven welke middelen je mag gebruiken bij de jacht. Punt b in deze verteld dat je honden mag gebruiken echter geen lange honden. De definitie van lange honden is: Honden die op het zicht jagen (Windhonden). Podenco's vallen in deze groep, het zijn half-windhonden en (de meeste) jagen op zicht, maar ook op geur en gehoor. Dit betekend dus dat je niet bewust met een Podenco mag jagen.

Mogen ze dan wel los lopen? Artikel 3.21.2 zegt hierover het volgende: 

Het is verboden zich ter uitoefening van de jacht in het veld te bevinden met andere middelen dan die, bedoeld in het eerste lid. Degene die zich in het veld bevindt met voor de jacht geoorloofde middelen als bedoeld in het eerste lid, of met andere middelen waarmee kan worden gejaagd, wordt geacht zich daarmee ter uitoefening van de jacht in het veld te bevinden, tenzij het tegendeel blijkt.

Het eerste lid sluit de lange honden (o.a. Podenco/Podengo) dus uit als toegestaan om in het veld te lopen.

Dan staat er nog in § 3.6. Gebruik van middelen voor het vangen en doden van dieren, Artikel 3.24.5 het volgende:

Het is een ieder verboden zich in een veld te bevinden met een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat en dat in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt.

Wederom een (indirecte) uitsluiting van de lange honden. 

Met bovenstaande informatie zou je er dus vanuit kunnen gaan dat je je Podenco/Podengo beter niet los kunt laten lopen. Zeker niet als je een jacht gedreven Podenco/Podengo bezit. De worden "tenzij het tegendeel blijkt" uit artikel 3.21.2 is voer voor eindeloze discussie en het zal veel afhangen van de interpretatie van de wetgeving door een jachtopziener / agent. De bewijslast dat je niet aan het jagen bent zal te allen tijde bij jouw als honden eigenaar liggen.
Zelfs als je hond gewoon rondjes aan het sjezen is kan dit door een handhaver gezien worden als "opsporen" zoals benoemd in artikel 3.24.5.

 

Meer lezen over dit onderwerp:

De Wet Natuurbescherming vind je HIER
Meer over de Gemeentelijke APV vind je HIER

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Login Form