Een hond adopteren … waar moet je op letten?

In dit artikel enkele aandachtspunten omtrent het helpen acclimatiseren van je adoptie hond. Ja, een hond moet acclimatiseren, zeker een geadopteerde hond.

 

Er komen (gelukkig) steeds meer Podencos, Podengos, Galgos en andere Spaanse honden naar Nederland om hier een gouden mand te vinden. Echter, veel mensen onderschatten nog steeds de belangrijke taak die voor hun is weggelegd. Je moet je er terdege bewust van zijn dat de hond al ‘het een en ander’ heeft mee gemaakt en tijd nodig heeft om zijn/haar nieuwe omgeving in zich op te nemen. De ene hond zal sneller gewend zijn dan de andere, allemaal afhankelijk van het rugzakje en het vertrouwen dat de hond nog in de mens heeft. Veelal zien we dat honden angst hebben voor mannen, mensen met stokken of bezem in hun hand, harde geluiden, enz. Dit is allemaal te herleiden naar mishandeling die de hond heeft ondergaan in zijn thuisland. Voor de meeste jagers is de hond nog steeds niets meer dan een werktuig en geen levend wezen. Helaas werkt de Spaanse regering er ook niet echt aan mee om hier een structurele verandering in aan te brengen, de Europese Unie evenmin. Maar daar gaat dit artikel niet over.

Waar moet je op letten?

Ten eerste, de stichting die het hondje heeft waar je zo verlieft op bent geworden. Wees kritisch naar de stichting, doe onderzoek naar de stichting. Vraag de stichting vooraf wie je nazorgmedewerker gaat worden. Geen nazorg? Andere stichting zoeken!

Komt de stichting langs voor een huisbezoek? Top! Maar let op, het gaat niet alleen maar op de hoogte van je schutting! Het huisbezoek is ook niet alleen maar om jou onder een vergrootglas te leggen, het is voor jou ook de uitgelezen kans om je vragen te stellen.

Vaak is het voor een Spaanse asiel hond de eerste keer dat ze in een huis komen te wonen. Dit is vreemd en heeft gewenning nodig. Alles is nieuw; een warme mand, eten, vers water, maar ook zijn er in en om huis veel dingen die prikkels op leveren en het gedrag van de hond kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan een stofzuiger, een vaatwasser, oven, wasmachine en nog veel meer apparaten die rare geluiden maken en schrik gedrag kunnen opwekken. Schrik gedrag leidt tot vlucht gedrag. Voordat een hond aan al deze voor ons zo normale dingen gewend is kan je 3 tot 9 maanden verder zijn en sommige honden zijn er dan nog niet.

Geef de honden niet gelijk te veel snoepjes. Lief bedoeld, maar de hond moet ook inwendig acclimatiseren. Veel honden zullen de eerste tijd last hebben van diarree. Dit is goed te verhelpen, de stichting of je dierenarts kunnen je hierin goed begeleiden. 

Zaterdag de hond halen en maandag weer full-time aan het werk? Nee. Je nieuw kameraad heeft waarschijnlijk net een lange reis achter de rug, komt in een voor hem vreemde (en stressvolle) omgeving en wordt dan plots weer alleen gelaten. Allemaal stress verhogende situaties waar hij/zij eerst eens van moet bij komen. Jij bent onderdeel van zijn omgeving, laat hem/haar aan die omgeving wennen waar je bij bent.

Uitlaten… DUBBEL AANLIJNEN!! Het moment dat je je hond gaat ophalen moet je er voor zorgen dat de hond een anti-ontsnappingstuig aan krijgt. Een goede stichting zal deze mee leveren en je helpen om deze op een juiste manier om te doen. Vraag het na bij de stichting.

buikgordel

Leveren ze dit niet, geen probleem, dan zorg je er zelf voor. Laat de stichting achter de juiste maten van de hond aangaan. Een stichting die hier niet aan mee werkt is geen goede stichting!

Misschien moet je best een eindje rijden om de hond mee te nemen naar huis. Rij in 1 keer door en ga niet onderweg stoppen om de hond even te laten plassen. Doe ook het tuig (en lijn) NIET af in de auto. Zorg er ook voor dat de hond in de auto vast zit (bv met een speciale gordelband of met de lijn om de hoofdsteun zodat bij een onverwachte remactie de hond niet door de auto schiet). Eenmaal thuis, pak de lijnen vast voordat je uit stapt.

Ga ook niet gelijk “feestjes” geven door iedereen maar langs te laten komen, de hond heeft al genoeg stress en door nog meer vreemden aan de hond te introduceren komt hij/zij helemaal niet tot rust. Waarschijnlijk zal de hond de eerste tijd erg schuw zijn, alles is nieuw en eng. Op het moment dat de prikkels te hoog worden kan het schuwe gedrag omslaan in overleven en kan de hond gaan waarschuwen door de grommen, snappen of erger. Dring niets aan hem/haar op. Heb je jonge kinderen? Zorg dat ze de regels kennen; Niet op de hond hangen, niet vanuit een blinde hoek de hond benaderen, laat slapende honden met rust. Vanuit een schrik reactie kan de hond zomaar bijten en dan is de hond de dupe. Dit laatste geldt trouwens voor ALLE honden, niet alleen Spaanse.

Loslopen, dat zou fijn zijn, toch? Realiseer je dat Podencos, Podengos en Galgos jachthonden zijn. Jagen zit in hun DNA. Vele van hen zullen nooit los kunnen. In het begin zal het misschien goed gaan en blijf hij veilig bij je in de buurt, maar dit kan zijn omdat hij/zij de omgeving nog niet helemaal vertrouwd en blijft hij/zij bij je in de buurt omdat jij wel al vertrouwd ben. Er zijn honden die jaren makkelijk los lopen en er “zomaar” ineens vandoor gaan. Hou de hond dus ook binnen in de gaten als je katten, konijnen, cavia’s of andere kleine dieren hebt. Sommige laten ze met rust, andere kunnen ze als prooi interpreteren.

Ruim je spullen op, ook dit geldt voor alle honden. Ze willen alles ontdekken en “bekijken”. Net als dat jij in de winkel even overal aanzit, doet een hond dit ook … met z’n bek en dan sneuvelt er wel eens iets. Afstandsbedieningen, GSM, speelgoed, schoenen …. Noem het maar op.

Jeetje, wat een negatief artikel. Oja? Tuurlijk geldt dit niet voor iedere hond, maar je haalt een hond uit het buitenland waar vaak niemand van weet wat de achtergrond is. In het asiel weten ze misschien een beetje en zullen ze alle zorg voor de hond gehad hebben. Ze weten een beetje van het gedrag, maar lang niet alles. In een asiel zijn vaak meer dan 80 honden die samen moeten kunnen leven in de hoop op een gouden mand. Ze gedragen zich anders. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn dan voor een verrassing komen te staan, want dan is de hond degene die aan het kortste eind trekt en weer een onzekere tijd tegemoet gaat.

 

 

Meer lezen:

Dogsearch.nl: Hoe vermissing voorkomen

Podencoworld.nl: De eerste richtlijnen na de adoptie

Licg.nl: honden

Judy Kleinbongardt: Podenco

Podencoworld.nl: wat betekent adoptie eigenlijk voor de podenco

 

Login Form